Højesterets dom af 7. april 2020
Minimalerstatning skulle fradrages flekslønstilskud (U2020.2160)
A blev i 2010 ansat i fleksjob. Da A's arbejdsgiver gik konkurs, fik A i 2014 udbetalt en minimalerstatning efter funktionærloven fra Lønmodtagernes Garantifond. Kort efter konkursen blev A ansat i et nyt fleksjob, hvorefter Herlev Kommune traf afgørelse om at fradrage minimalerstatningen i A’s fleksløntilskud vedrørende det nye fleksjob. Ankestyrelsen stadfæstede kommunens afgørelse, hvorefter HK/Danmark som mandatar for A anlagde sag mod Ankestyrelsen.
Sagen angik, om minimalerstatningen kunne anses for lønindtægt, således at der kunne ske fradrag i fleksløntilskuddet.
Højesteret var enig med landsretten i, at minimalerstatningen udbetalt til A måtte anses for lønindtægt, og at minimalerstatningen derfor med rette var fradraget i A’s fleksløntilskud.
Vestre Landsrets dom af 9.12.2019
Pligterne efter arbejdsmiljøloven var ikke overgået til anden part.
N var ansat som chauffør hos A. På et tidspunkt udlejede A en lastvogn med chauffør (N) til B. Afregning skete efter kørte kilometer og ventetid. Afhentning og aflæsningssteder blev aftalt direkte med N, og han havde ingen sikkerhedsmæssig instruktion fået af B. N kom til skade med sin fod under en transportopgave. Der blev rejst krav mod B, idet N gjorde gældende, at B havde overtaget arbejdsgiverforpligtelserne. Landsretten frifandt B, og anførte, at N ikke var indgået i B’s virksomhed på samme måde som de øvrige ansatte. Der blev bl.a. lagt vægt på, at der var tale om sædvanlige transportopgaver i spidsbelastningsperioder.
|